23 februari 2021
Naar nieuws overzicht

Dertig jaar transparant partnerschap

Interview met Mario Verdonschot van horecagroothandel Sligro in het magazine Family Business, december 2020.

Veel van Fraanjes relaties met opdrachtgevers gaan al decennia terug. Zoals met horecagroothandel Sligro, met wie Fraanje door het hele land een partnerschap heeft.

“Ik ben in 2006 bij Sligro begonnen”, graaft projectcoördinator Mario Verdonschot in zijn geheugen, “en toen bestond de relatie tussen Fraanje en Sligro al.” Bedrijfsleider Bedrijfspanden Steef de Gast beaamt dat. Volgens hem werken de twee al zeker twintig jaar samen.

Fraanje en Sligro hebben een bijzondere relatie. “Een partnerschap”, benadrukken beiden. “Het is een open en transparant samenwerkingsverband. We verdelen de werkzaamheden één op één en werken in een directe setting. De lijnen zijn kort en we weten precies van elkaar wat we kunnen verwachten”, verduidelijkt Mario.

“Eerlijkheid en transparantie kenmerken een goede samenwerking”

Als er iets gebouwd of verbouwd moet worden bij Sligro, komt Fraanje er al bij de eerste schetsen bij. Hun bouwkundige kennis wordt aan de voorkant gewenst, zegt Mario. “We willen meteen input. Staat de ingang goed, ga je de machinekamer plaatsen waar die is getekend, de expertise en jarenlange ervaring van Fraanje op het gebied van bedrijfspanden zijn van groot belang voor ons.”

Samen in opleiding

Fraanje en Sligro zijn zelfs samen in opleiding gegaan, vertelt Mario. “We werken nu samen volgens het Lean-principe.” Met deze procesgerichte verbetertechniek werk je probleemoplossend, elimineer je verspilling en geef je medewerkers eigen verantwoordelijkheid. In de praktijk betekent het dat je activiteiten die geen deel uitmaken van het proces, weghaalt. Fraanje is als aannemer leading, zij trekken de kar en iedereen die op de bouw komt, moet zich daarbij aansluiten. Mario: “Je vertelt wat wanneer gedaan moet worden en geeft vervolgens iedereen zelf verantwoordelijkheid. Dat is best spannend.”

Vorig jaar liepen er twee grote projecten, bij de vestigingen in Hilversum en Leiden. Het project in Leiden betrof de verbouwing van een verouderd pand, met bijkomende verrassingen. “Er bleek asbest in te zitten. Dat was niet voorzien”, zegt Mario. “Dat moest natuurlijk gewoon snel weg, en over de kostenverdeling hebben we het dan later wel. Onze klanten staan centraal en zij mogen niet belemmerd worden bij het winkelen.”

Overlast beperken

Overlast beperken loopt als een rode draad door de bouwfilosofie van Fraanje. “Bij Sligro staat de klant centraal. De winkels blijven daarom altijd open tijdens verbouwingen. Wij zorgen dus dat er zo weinig mogelijk overlast is voor het winkelende publiek”, zegt Steef. “Dat vergt een heel goede voorbereiding en lean planning. We werken zoveel mogelijk in afgeschermde delen en het komt regelmatig voor dat er op zaterdagmiddag of in de avonduren gewerkt wordt, als de winkel gesloten is.” “Dat hoeven we niet eens af te spreken”, reageert Mario, “dat doet Fraanje uit zichzelf. Maar de zondag is altijd vrij. Daar respecteren we elkaar in.”

Wat kenmerkt nu eigenlijk een goede samenwerking? “Eerlijkheid”, zegt Mario onmiddellijk. “Transparantie”, noemt Steef. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat en zijn ze het niet altijd eens. “Waar gehakt wordt, vallen spaanders”, zegt Steef. Maar ze komen er altijd weer uit. “Omdat we er meteen eerlijk en open over praten”, zegt Mario.

Goed luisteren kan een hoop problemen voorkomen, weet Steef. “Persoonlijke aandacht is onze kracht. We vragen door, willen weten wat de klant belangrijk vindt. Dat geldt uiteraard voor al onze opdrachtgevers. Ik merk dat dat gewaardeerd wordt, klanten voelen zich gehoord.”

“Klanten voelen zich gehoord”

Duurzame gedachte

Heel belangrijk voor Sligro is duurzaamheid, en daar gaat Fraanje zorgvuldig mee om. Dat betekent zoveel mogelijk gebruikmaken van duurzame en gerecyclede materialen en afvalscheiding gedurende het bouwproces. “We zijn ook een ervaren BREEAM-specialist”, zegt Steef. “Dit konden we bereiken met onder meer CO2-warmteterugwinning, 80.000 zonnepanelen, led-verlichting en de toevoeging van gerecycled materialen.”

De duurzame gedachte geldt niet alleen voor de gebouwen maar ook voor het personeel. “Daar wordt goed voor gezorgd”, zegt Steef. “Onze mensen gaan heel Nederland door. Hun veiligheid en gezondheid staan voorop.” “Dat komt ook tot uiting in het Lean-proces” zegt Mario. “Je doet met zijn allen het werk, je moet een veilige werkplek hebben én je thuis voelen. Iedereen, van boven tot onder, heeft inzage in de werkzaamheden die hij moet verrichten en eigen verantwoordelijkheid.”

Betrokken medewerkers

“Waar de jongens ook zijn, ze komen vaak dezelfde mensen tegen”, zegt Steef . “We werken meestal met dezelfde partners, zoals installateurs en onderaannemers. Zo leer je elkaar goed kennen en kun je in een goede sfeer samen de bouw draaien. Dat vind ik misschien nog wel het mooiste aan onze werkwijze.”

Voorafgaand aan een verbouwing is het personeel van de Sligro-vestiging vaak sceptisch, is de ervaring van Steef. “Maar zodra het af is, bedanken ze ons voor het resultaat. Daarop kunnen we trots zijn met zijn allen.”

“Er wordt veel van de medewerkers van Fraanje gevraagd”, vindt ook Mario. “Ze reizen van Groningen naar Maastricht voor ons terwijl de meesten een gezin thuis hebben. Ik ben er trots op dat ze dat allemaal voor ons willen doen. Daarom hoop ik dat wij nog jaren kunnen samenwerken.”

Meer informatie over bedrijfsbouw? Neem snel een kijkje op de pagina bedrijfsbouw

 Het hele magazine Family Business kun je hier lezen.